Telefon
WhatsApp
Kurucaşile

amasra gibi, kurucaşile de de heryer denize sıfırdır. sabah uyanırsınız, kahvaltıdan sonra, evinizin önündeki* limanın burnuna gidip denize girersiniz. küçük liman - büyük liman arasını yüzerek geçme gibi atraksiyonlar mevcuttur burada yüzenler arasında. yerli halkı 5 yaşında filan süper yüzmeye başlar. yılın her mevsiminde balıkçılıkla uğraşsın uğraşmasın, ağ atmaya giden tekneler vardır civarda, herkes balık tutar, balık sever. göl deresi gibi bir doğal mucizeye sahiptir. akşam üstü, bilen birine takılıp dağ tepe trekking filan da yapabilirsiniz. sanırım yüzyıllardır sayısı değişmeyen, dünyanın en zararsız kronik sarhoşlarının yaşadığı yerdir. bir köşede aralıksız içerler sükut halinde. türkiye nin hatta dünyanın en iyi gemileri, yatları filan burda yapılır*. evet, yazları, gece* herkes sokaktadır, kimse evinde oturmaz. limanda gruplar haline gezen insanlar olur geç saatlere kadar. sakin bir yerdir. amasra ya da cide kadar turistik açıdan gelişmemiş olması
bartın-cide yolu üzerinde kurulu ve sessiz sakin bir tatil düşleyenler için çok ideal, küçücük bir karadeniz kasabası. gidildiğince kalınacak yer olarak 1-2 tane oteli vardır ancak öğretmenevi hem daha ucuz hem de daha rahattır. tüm ülkede en kalabalık geçen yaz dönemi olan ağustosta bile öğretmevinde yer bulmak mümkündür.
boğucu yaz sıcağını asla hissettirmeyen ve akşamları hırkasız dışarı çıkılmayan bir havası vardır. karadeniz'in tipik serin havasını pek yaşamamak için gidilebilecek en iyi zaman ağustos ayıdır.
denize girilebilecek 2 yeri vardır ancak bu yerler "sahil" olarak adlandırılamayacak kadar kısadır. yine de denizin kumlu ve genellikle dalgasız olması bir avantaj olarak sayılabilir.
tatilini uzun tutanlar için hepsine birer gün ayırarak gün içinde kapısuyu, gideros koyu, cide, amasra görülebilir. bartın-cide yolu üzerinde kaldığından adı geçen yerlere oradan geçen şehirler arası otobüslerle gidiş-dönüş mümkündür.
batı karadeniz bölgesinde bartın iline 52 km. uzaklıkta ve 2100 nüfuslu sakin bir ilçedir. kuzeyinde karadeniz, güneyinde bartın, doğusunda cide ve batısında amasra ilçeleri bulunmaktadır. ilçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır.
kurucaşile'nin bilinen en eski adı kromna (cromna)'dır. kromna anadolu'nun paflagonya bölgesinde karadeniz'in kıyısında kurulmuş, bir eskiçağ kentidir. kurucaşile bartın 'ın diğer ilçelerine göre daha az bilinen bir ilçedir. amasra kadar tarihi güzellikleri barındırmasa da inkumu ve çakraz kadar güzel plajları vardır.
(bkz: kapısuyu plajı)
bölgede çok eskiden beri babadan oğula gelenek haline gelen ahşap yat yapımcılığı giderek önemini yitirmekte ve yöre gençlerinin şehir dışında başka alanlarda çalışmalarına neden olmuştur. bunun önüne geçebilmek için 1997 yılında kurucaşile çok programlı lisesi kapsamında ahşap yat inşaa bölümü açılmıştır. benim de mezun olduğum bu okul ilk yıllarında yapılan yatırımlarla ilçe ve çevresinde ses getirmiş, türkiyenin dört bir yanından öğrencileri bünyesine katmıştır..
fakat okuldan mezun olan öğrenciler beklenildiği gibi ilçede çalışmayıp marmara ve ege bölgesindeki tersaneler tarafından kapışılmıştır.. üniversiteye devam eden okul öğrencileri ise ne yazık ki gemi inşaa mühendisliği yerine ek puanla mobilya öğretmenliğine yerleştirilmişlerdir..
küreselleşen dünyanın bakir kalmış ender yerlerinden biri olarak sürekli göç vermeye mahkum bırakılmış, ilçe olmasına rağmen nüfusu ve diğer yaşamsal ihtiyaçları karşılama konusunda ancak küçük bir kasaba denilebilecek bir cennet köşesidir. ulaşımın sürekli virajlı ve dar bir karayolu ile olması potansiyel turizmin gelişmesini engellemektedir. özellikle ahşap yat üretiminde çok kaliteli ve siparişe göre istenilen nitelikte ürünler yapılabilmesine rağmen ulaşım güçlüğü ve pekçok kişinin bundan bihaber olması aracı kişilerin ceplerini şişirmesine yaramıştır ve yaramaktadır. ilçede 3-4 senedir faaliyet gösteren cam madeni işletmesi ve belediye bazı yöre gençlerini istihdam ederek göçten alıkoymuştur, ancak sayıları iki elin parmaklarını geçmemektedir.
zamanında liman yapımında kullanılan kaya parçalarının çıkartıldığı kirlik müslim hoca köyü'nde bulunan dağın kaliteli mermer yatakları barındırdığı anlaşılmıştır. lakin geç kalınmıştır çünkü taş ocağında kullanılan dinamitler çıkan mermerlerin kalitesini düşürmekle kalmamış kullanılamaz hale getirmiştir. ilginçtir ki limanın büyük burnundan bu dağa baktınızda taş ocağından geriye türkiye haritasını andıran bir görüntü kalmıştır. zamanında bu dağın civarında cenevizlilerin yaşadığı söylenir. o zamanlardan kalan mezarlar ve kalıntılar çevre halkı tarafından talan edilmiş ve önemini yitirmiştir. hatta biz bile çocukken kedi parası aramaya giderdik. birkaç tanık olduğum konuşmadan biliyorum hala define arayanlar mevcuttur.
şişecamın cam madenini çıkardığı kasaba. şirin ve sakin bir yer. en güzel tekneyi yapmak için kasabalılar arasında yarış varmış.
kurucasile'deki tekne ustalari genellikle proje yazip okumaz, siparisi veren kisinin istedikleri, anlattiklari yeterli olur. dogustan gelen bir yetenek sahibidir hepsi.
amasra üzerinden gidenlerin 60 km civarında bol virajlı bir yolda hayatlarının en eğlenceli yolculuklarına çıktıkları güzelim bir karadeniz kasabasıdır. ancak bu yol şöför koltuğunda alınıyora o kadar da eğlenceli olmayabiliyor.
vakti zamanında osmanlı donanmasına kadırgalar, gırablar inşa eden yerli halkının işin boyutunu küçültüp malzemeyi aynı tutarak türkiye hatta dünya çapında ahşap yatlar, tekneler yapmaya devam ettiği ufak, sakin, şirin karadeniz kasabası
 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 32 28 1 87
2 FB  Fenerbahçe 32 27 1 85
3 TS  Trabzonspor 32 16 12 52
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 ÇRZ  Ç.Rizespor 32 14 12 48
6 İBFK  Başakşehir 32 13 12 46
7 KSM  Kasımpaşa 32 13 12 46
8 SVS  Sivasspor 32 11 10 44
9 ANT  Antalyaspor 32 10 10 42
10 ALNY  Alanyaspor 32 10 10 42
11 ADS  Adana Demir. 32 9 10 40
12 SAMS  Samsunspor 32 10 14 38
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 32 10 12 37
15 KON  Konyaspor 32 8 12 36
16 HTY  Hatayspor 32 7 13 33
17 GFK  Gaziantep FK 32 8 17 31
18 FKGK  Karagümrük 32 7 16 30
19 PNDK  Pendikspor 32 7 16 30
20 İST  İstanbulspor 32 4 21 16

Reklam

Anket