Telefon
WhatsApp
BAKAN TUNÇ: NOTERLİK SAYISINI YÜZDE 94 ARTIRDIK

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, adaletin sağlanması ile korunması açısından hukuk sisteminin temel taşlarından olan noterlik sayısının iki katına çıkarıldığını vurgulayarak, “2002'de 1231 olan noterlik sayısı yüzde 94 artışla 2 bin 385'e yükseldi.” dedi.

Türkiye Noterler Birliğinin 53. Olağan Kongresi'nde konuşan Bakan Tunç, noterlerin, kişiler ile toplumu uyuşmazlıkların zararlı etkilerinden koruyacak bir müessese olduğunu kaydederek, “Noterlik kurumunun temel özellikleri; tarafsızlık, bağımsızlık, dürüstlük ve güvenilirliktir.” diye konuştu.

Filistin'de dünyanın gözü önünde yapılan katliama da değinen Adalet Bakanı Tunç, "Uluslararası kuruluşlar, uluslararası hukuk, uluslararası sözleşmeler, uluslararası mahkemeler, maalesef hiçbirinin etkisinin olmadığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

DÜNYADA İNSAN HAKLARINI, ÇOCUK HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

İsrail’in Filistin’de yaptıklarına da değinerek Katledilen 36 bini aşkın kişiden 16 bininin çocuk olduğunu anımsatan Bakan Tunç, "Maalesef günümüz insanlık vicdanı sokaklara taşarken, insanlığı temsil etmesi gereken kuruluşların etkisiz olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Saldırıların ilk başladığı günden bu yana ateşkes çağrılarının ABD'nin vetosuyla reddedildiğini söyleyen Bakan Tunç, şöyle konuştu:

"İnsani yardım önergeleri bile reddedildi. Ama Türkiye olarak hakkaniyeti, adaleti savunmaya devam edeceğiz. Dünyada insan haklarını, çocuk haklarını savunmaya devam edeceğiz. Çocuk hakları diye bas bas bağıran, kadın hakları diyen o Avrupa ülkelerinden, orada çocuklar katledilirken ses çıkmadığını görüyoruz. İkiyüzlülüğün her türlüsünü gördük maalesef geçtiğimiz 9 aylık süreç içerisinde."

NOTERLİK KURUMUNUN TEMEL ÖZELLİKLERİ; TARAFSIZLIK, BAĞIMSIZLIK, DÜRÜSTLÜK VE GÜVENİLİRLİKTİR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir kamu hizmeti olan noterlik müessesinin adaletin sağlanması ile korunması açısından hukuk sisteminin temel taşlarından olduğunu bildirdi. Noterlerin işlemlere resmiyet kazandırdığını aktaran Bakan Tunç, noterlerin hukuki uyuşmazlık çıkmasını büyük ölçüde azalttığını dile getirdi. Bakan Tunç sözlerine şöyle devam etti:

"Noterler, uyuşmazlıklar daha meydana gelmeden ihtilaflara mani olmaktadır. Böylece noterler kişileri ve toplumu uyuşmazlıktan ve uyuşmazlığın zararlı etkilerinden korumakta adeta toplumun sırtının dayayacağı, varlığından huzur duyacağı kişiler haline gelmektedir. Noterlerin sunduğu hizmetler sadece bireyler için değil aynı zamanda ticaret dünyası için de büyük önem taşır. İş dünyasında yapılan pek çok anlaşma ve işlem noterlerin onayı ve kaydıyla güvence altına alınıyor. Bu ekonomik ilişkilerin daha sağlam temellere oturmasına ve olası hukuki sorunların önüne geçilmesine imkân sağlar."

Noterlerin, kişiler ile toplumu uyuşmazlıkların zararlı etkilerinden koruyacak bir müessese olduğunu kaydeden Bakan Tunç, “Noterlik kurumunun temel özellikleri; tarafsızlık, bağımsızlık, dürüstlük ve güvenilirliktir. Bu özellikler, noterlerin hiçbir tarafın çıkarını gözetmeden, sadece yasaların kendilerine verdiği yetkiler doğrultusunda hareket etmelerini sağlar. Tarafsızlık ve dürüstlük, noterlik kurumuna olan güveni artırır ve noterlerin gerçekleştirdiği işlemlerin hukuki geçerliliğini de pekiştirir." şeklinde konuştu.

SON 22 YILDA 1154 NOTERLİK KURULDU

Bakan Tunç, son 22 yılda 1154 noterlik kurulduğunu, 2002'de 1231 olan noterlik sayısının 2 bin 385'e çıktığını ifade etti. Kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen düzenlemede noterlikle ilgili düzenlemelerin de yer aldığını belirten Adalet Bakanı Tunç, "Daha yapacak çok işimiz var. Buradan ifade edilen birçok hususta yeni dönemde taslaklar oluşturarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

Bakan Tunç, yakın dönemde hayata geçirilen nöbetçi noterlik uygulamasında işlem sayısının 2 milyon 813 bin 465 olduğunu aktararak, yurt dışında yaşayan vatandaşlara da bulundukları yerden noterlik işlemi yapmaları imkanı getirildiğini anımsattı.

Noterlerde kredi kartıyla ödeme ve güvenli ödeme sistemlerinin de hayata geçirildiğini ifade eden Adalet Bakanı Tunç, dolandırıcılık ve sahtecilik olaylarının önüne geçilebilmesi adına da parmak izi ile kimlik doğrulama sisteminin hayata geçirildiğini belirtti.

Uygulamayla kimlik kartlarındaki çiplerde bulunan parmak izleriyle, noterlik işlemi esnasında alınan parmak izinin eşleştirilmesiyle kimlik doğrulaması yapıldığını, böylece sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarının önüne geçildiğini kaydeden Adalet Bakanı Tunç, "Bu uygulama, 16 noterlikte pilot olarak başladı. Tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılacak." dedi.

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIĞIMIZ SON AŞAMADA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, noterlerin işlerini daha kolay yapabilmeleri adına bazı düzenlemelerin de yakın dönemde hayata geçirildiğini bildirdi.

Noterliklerle ilgili düzenleme hazırlıklarına değinen Bakan Tunç, şunları kaydetti:

"Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlığımız son aşamada. İnsan Hakları Eylem Planı hazırlığımız da son aşamada. Bu belgelerde noterlerimizle ilgili hem vatandaşlarımızdan gelen hem de sizlerden gelen talepler doğrultusunda bu belgelerde de noterlerimize yer verilmesini sağlayacağız. Yargının etkinliğinde çok büyük faydasını gördüğümüz bu noterlik mesleğinin gelişimi ve sorunlarının giderilmesinde elimizden gelen gayreti göstereceğimizi belirtmek istiyorum."

Türkiye Noterler Birliğinin 53. Olağan Kongresi kapsamındaki seçimler, 9 Haziran Pazar günü yapılacak.

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 38 33 2 102
2 FB  Fenerbahçe 38 31 1 99
3 TS  Trabzonspor 38 21 13 67
4 İBFK  Başakşehir 38 18 13 61
5 KSM  Kasımpaşa 38 16 14 56
6 BJK  Beşiktaş 38 16 14 56
7 SVS  Sivasspor 38 14 12 54
8 ALNY  Alanyaspor 38 12 10 52
9 ÇRZ  Ç.Rizespor 38 14 16 50
10 ANT  Antalyaspor 38 12 13 49
11 GFK  Gaziantep FK 38 12 18 44
12 ADS  Adana Demir. 38 10 14 44
13 SAMS  Samsunspor 38 11 17 43
14 KYS  Kayserispor 38 11 15 42
15 HTY  Hatayspor 38 9 15 41
16 KON  Konyaspor 38 9 15 41
17 MKE  Ankaragücü 38 8 14 40
18 FKGK  Karagümrük 38 10 18 40
19 PNDK  Pendikspor 38 9 19 37
20 İST  İstanbulspor 38 4 27 16

Reklam

Anket